”Tällaisista paikoista taisteltaisiin Etelä-Suomessa”

mennessä kesä 28, 2024Luokittelematon, Maaseutuilija0 Kommenttia

logo logo

Eteläsuomalaisesta pariskunnasta tuli sattumalta majakanvartijoita Kaskisiin

Majakkaretki vei eteläsuomalaisen pariskunnan Mari Suomalaisen ja Markus Pietikäisen yrittäjiksi Kaskisten edustalla sijaitsevaan Sälgrundin luotsiasemalle ja majakalle.

Sattuma tai oikeastaan syntymäpäivä vei yrittäjäpariskunta Mari Suomalaisen ja Markus Pietikäisen Kaskisten edustavalle sijaitsevalle Sälgrundin majakkasaarelle viime kesänä. Mari järjesti merestä pitävälle Markukselle majakkaretken, mutta ei matkaa varatessa arvannut, että he palaavat seuraavana vuonna yrittäjiksi saarelle.

– Olimme sinä iltana ainoat majoittujat. Puhelias savolainen kun olen, niin jutustelumme silloisen paikan pitäjän kanssa johti siihen, että hän ehdotti meille tänne yrittäjiksi tuloa.

Mari kertoo työnantajansa todenneen, että jos luotsiaseman emäntänä toimiminen on hänen unelmansa, ei tämä voi sitä estääkään. Ystävät kyselevät välillä, saako pariskunta levättyä.

– Tämä on tällainen viisikymppisten kesätyöleiri, mutta olemme tottuneet tekemään fyysistä työtä. Nousemme mielellämme aamuisin ylös ja on ihanaa tehdä työtä, jossa näkee lopputuloksen, Mari huomauttaa.

Merimieskirkoissa työskentely vastaa luotsiaseman emäntänä työskentelyä, Mari viihtyy työssään hyvin.

Etelä-Suomesta kotoisin olevalla pariskunnalla ei ollut Pohjanmaasta, saati Kaskisista kokemusta, mutta molempien työtausta antoi hyvät eväät asettua pyörittämään majoitusta ja kahvilaa. Mari on työskennellyt muun muassa merimieskirkossa Isossa-Britanniassa ja Belgiassa, ja Markus tottunut hektiseen tahtiin Meilahden sairaalan päivystyksessä Helsingissä. Nyt he elävät saarella lähes omassa kuplassaan, kun televisiota ei ole, postia ei tule ja aina kännykässäkään ei ole kuuluvuutta. Ulkomaailman tapahtumia tärkeämpää heille on hyvä yhteistyö paikallisten kanssa.

-Meidät on otettu hyvin vastaan, aina joku opastaa ja on valmis näyttämään, mistä saa parhaat kesäkukat tai vihannekset, mistä löytyy pesula ja tilitoimisto. Ihmisten avuliaisuus ja yrittäjähenkisyys on yllättänyt. Käytämme mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja elintarvikkeita ja yritämme ohjata matkailijoita myös lähialueille jatkamaan alueella oleskelua.

Mari kertoo usein pysähtyvänsä keittiössä puuhaillessaan katsomaan ulos kohti satumetsäksi kuvailemaansa maisemaa. Ympäristö on hänen mukaansa sään pieksemä, mutta kodikas.

-Kävijät, kuten mekin haltioituvat luonnosta. Ohjelmaksi riittää luonto, lepo, saunominen ja lukeminen. Meillä on täällä kirjojakin saatavilla, jos oma on jäänyt kotiin. Moni ei ota wifiäkään käyttöön, merelle tuijottelu riittää.

Pariskunnan lempipaikka saarella on kallioiden päällä, josta on pitkän päivän päätteksi rentouttavaa katselle auringonlaskua.

Sipoosta kotoisin oleva Markus on tottunut kaksikielisyyteen ja Marikin uskaltaa käyttää myös ruotsia.

– Voitonhetkiä on ollut, kun olen saanut tilattua ruotsiksi oikeat kalat. Jos umpisavolainen pärjää täällä, niin kaikki pärjäävät.

Pohjanmaa on mahdollistanut pariskunnalle irtioton ja vaikka vapaa-aikaa ei juuri jää, ei työ tunnu liian raskaalta.

-Meillä on täällä mukana vain vaatteet ja kitara. Parasta on, kun takana on tuottelias päivä ja saunomme vieraiden jälkeen tai istumme kalliolla katsomassa auringonlaskua. Ystävät ovat meille kateellisia, Etelä-Suomessa tällaisesta paikasta taisteltaisiin.

Majatalossa, entisen luotsiaseman päärakennuksessa, on kuusi kahden hengen huonetta, jotka on nimetty vanhojen kalastuspaikkojen mukaan.
Markus huolehtii saunan lämmittämisestä ja polttopuiden tekemisestä.

Sälgrundin majakalle pääsee omalla veneellä, tilauskyydillä ja kesälauantaisin säännöllisillä venevuoroilla. Keskiviikkoisin järjestetään majakkaretkiä, joille on varattava paikka etukäteen. Lisätietoa löytyy: salgrund.fi

teksti ja kuvat: Kirsi Tikkanen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *