Pohjanmaan kyliä on puolustettava porukalla 

mennessä tammi 31, 2024Luokittelematon, Maaseutu, Paikka, Tulevaisuus0 Kommenttia

logo logo

Pandemian jälkeinen landemia laittoi liikkeelle suomalaisia liikkeelle. Pohjanmaa on väestöllisesti vahvinta maaseutua Suomessa. Vaasan ja Pietarsaaren kaupunginläheinen maaseutu on porskuttanut mahtavasti. Pitovoimaa on ollut väestöön, talkoita tehty ja kotiseutuja kehitetty. Lähipalveluja on puolustettu lujaa. Monessa ruotsinkielisessä kylässä on se pieni kylän kauppa, pankki ja koulu. Muualta Sisä-Suomesta ne menivät jo 1980-luvulla, Pohjanmaan kylissä murrosta on tapahtunut nyt 2020-luvulla. Paikallisuutta puolustetaan ja omia lähipalveluja arvostetaan. 

Koko kylä kasvattaa. Moni haaveilee leppoisammalta elämästä maalla ja miljoona suomalaista unelmoi maallemuutosta. Bergön saaristokylä on idyllinen unelma, josta moni vanhempi voi vain unelmoida. Olisipa onni, jos moni saisi elää saariston lapsuuden vielä 2030-luvullakin. Bergön idyllisessä kylässä on kyläkoulu, jonka yhteydessä samassa pihassa on vanhainkoti. On lapsenlapsi ja mummu. Samasta keittiöstä perunoita ja kastiketta. Yhteinen ruokala, yhteiset välitunnit ja ulkoiluhetket. Tätä moni suomalainen haaveilee, tätä se keskittämien uhkaa.

Bergön saarella on vahva kyläkauppa, kylän kohtaamispaikka. Oma kirkko, oma luonto ja oma yhteisö. Mökkeilijät täydentävät ja matkailijat tuovat tuloja. Nyt on tärkeä puolustaa omia lähipalveluja ja varmistaa, että kylämummokin pääsee ambulanssiin hädän hetkellä. Ensivasteajat eivät saa kasvaa ja kaikki laadukas hoito ei voi olla vain Vaasan H-talossa. Saaristoisen Pohjanmaan tulee varmistaa, että kylämummojen lähipalveluja ei keskitetä.  

Maaseudulla ollaan sisukkaita. Uusia asukkaita halutaan ja tunnen suomenkielisiä perheitä, jotka ovat tempaisseet ja muuttaneet täysin ruotsinkieliseen kylään. Tätä kuplien puhkomista tarvitaan. Monen kaupunkilaisen tulisi ottaa maaseudulta mallia. Juurevasti eläen, elämäntapa on ekologinen, kestävä ja yhteisöllinen. Nostalginen arvostus perinteitä kohtaan. Porukalla tehdään. Saan tehdä. Voin vaikuttaa. Naapurista välitetään, ja koko kylä kasvattaa. Kylän parhaita valvontakameroita ovat kylämummot. Ne valvontakamerat toimivat punaisella maidolla. Emme juoruile. Tasaamme tietoja. Välitetään niin, että välillä meinaa järki lähteä. 


//Aleksi Koivisto toiminnanjohtaja, Suomen Kylät ry – Finlands Byar rf.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *